Wat is Choroi

CHOROI: Muziekinstrumentenbouw, Sociaaltherapie, Muziekimpuls
De naam CHOROI is afgeleid van het oudgriekse woord „Choros“. In die tijd was er voor de kunst van  „dansen - bewegen - spreken - zingen - musiceren en spelen“  slechts één begrip!
De instrumentenbouwers bij CHOROI werken in een antroposofische samenhang en bouwen een akoestisch instrumentarium met een eigen klankbeeld, waar materiaal- en klankkwaliteit centraal staan.

Het CHOROI-instrumentarium:
CHOROI ontwikkelt en bouwt instrumenten die het luisteren bevorderen, improvisatie stimuleren, samenspel vergemakkelijken. Klankkwaliteten die in het materiaal verborgen liggen worden hoorbaar gemaakt. Een muziekinstrumentarium weerspiegelt met zijn klankbeeld de gehele mens. Melodie, harmonie en ritme  representeren muzikaal het denken, voelen en willen van de muzikale mens. Kosmos en materie, het onhoorbare en het hoorbare, ontmoeten elkaar in het klinkende instrument. De instrumentenbouwers verbinden deze klankwerelden in de organische vormgeving van de instrumenten. Het subtiele evenwicht hiervan wordt beleefbaar als je met de CHOROI-instrumenten musiceert. 

Door de eeuwen heen ontwikkelen mensen zich voortdurend. Hun muzikale waarneming verandert, maar ook hun muzikale bewustzijn, muzikale spel en expressie!  De voortdurende uitwisseling met de musici, therapeuten en pedagogen die onze instrumenten gebruiken inspireert ons en daagt uit tot het ontwerpen van nieuwe instrumenten.
Ons accent ligt daarbij op klankkwaliteit, speel en improvisatiegemak, beweging en ruimtewerking van de klank.

De CHOROI-organisatie, werkplaatsen en instrumentenbouwers
In totaal werken er ongeveer 200 mensen in de internationale CHOROI werkplaatsen (Nederland, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Tsjechië)
Al onze werkplaatsen hebben  een sociale doelsteling en werken met mensen met een verstandelijke beperking of sociale problematiek. Hun toewijding en verborgen kwaliteiten dragen enorm bij aan de kwaliteit van onze instrumenten. Het is voor hen van groot belang om mee te kunnen werken aan een hoogwaardig kwalitatief product en zo, zonder winstoogmerk, een bijdrage aan de hedendaagse muziekcultuur te kunnen leveren.
De overkoepelende Choroi-Assocoation e.V. coördineert de samenwerking tussen de Choroi werkplaatsen. De Choroi-Vertiebs GmbH verzorgt in samenwerking met internationale handelspartners de wereldwijde verspreiding van de Choroi-instrumenten.